Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MV

marek,voksay.idnes

16. 8. 2011 16:14
Jen malý dodatek .....

všímám si, že tu mnozí srovnávají činy Mašínů s vojenskými akcemi a dokonce považují jejich akce za vojenské či partyzánské ....... upozorňuji všechny kdo tak činí, že podle Ženevské konvence a všech válečných pravidel je podřezání krku svázanému a omámenénu válečnému zajatci považováno za válečný zločin.

1 0
možnosti
MV

marek,voksay.idnes

16. 8. 2011 16:20
Re: Jen malý dodatek .....

nehledě na to, že rozhodně bylo možno již omámeného člověka zabít jinak, udusit, uškrtit ....... když už měli potřebu zabíjet.  To podřezání ukazuje na krvežíznivost a naprostou bezcitnost vraha. Ničím jiným podle mne Mašíni nejsou. odvážní a dobří bojovníci, ale vrazi.

0 0
možnosti
MV

marek,voksay.idnes

16. 8. 2011 16:07
Výborně napsáno Hanko ....

karmaR^

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

16. 8. 2011 15:57
Dramatické foto (mimochodem záběr režimní ...

... propagandy, která pro publikaci v tehdejším tisku vybrala právě snímek pořízený z takového úhlu, ze kterého se žaludek zvedal nejvíc), pak informace o počtu dětí a jiných detailů, které mají oběť přiblížit a "zlidštit", na druhé straně ani zmínka o situaci a motivech druhé strany - to jsou klasické prvky, které dělají z jednoho nepochopitelnou zrůdu a z druhého nevinnou oběť. Techniku lze mechanicky použít na libovolný násilný čin, spolehlivě usměrní emoce žádaným směrem.

Viděla jste, jak zabíjeli Spojenci Němce např. při vylodění v Normandii? Víte, že každý onen Němec měl matku, manželku, často i malé děti? Bylo celé ono násilné řešení nelegální (existovala i pomalejší a méně násilná varinata)?

4 0
možnosti
JB

pafffka.obet.kroupova.bonzovani

16. 8. 2011 16:02
Re: Dramatické foto (mimochodem záběr režimní ...

Diskutér kimos před chcílí srovnával vraždění Mašínů s atentátem na Heydricha, vy to teď srovnáváte se zabíjením na frontě během světové války. Bravo. I pro vás platí můj vzkaz adresovaný původně kimosovi. Viz níže. :-PRv

0 0
možnosti
PM

kimos

16. 8. 2011 15:25
Bože muj, ženská hloupá! :-)

To můžete taky obvinit Gabčíka s Kubišem, že zabili protektora Heydricha....chudáka, vždyť měl 4 děti.... kde jste běhala, když pán Bůh rozdával rozum...?

1 0
možnosti
MK

eltanin

16. 8. 2011 15:35
Re: Bože muj, ženská hloupá! :-)

Gabčík s Kubišem byli vojáci, kteří dostali rozkaz k diverzní akci, jejímž cílem byl atentát na vysoce postavenou figuru nepřítele. Zhodnocení možných důsledků a všech pro a proti bylo na těch, kteří je posílali, ne na nich. Mašínové šli zabíjet, protože se rozhodli, že půjdou zabíjet. Nebyli součástí žádného většího hnutí, nemohli tím nijak zvlášť ohrozit režim - naopak ho tím posílili. Takže nepošlapávejte památku těch dobrých a vlasteneckých poddůstojníků srovnáním s dobrodružsvím posedlými kluky.

0 0
možnosti
SG

strycek-Joe GmbH

16. 8. 2011 15:25
Předchůdce Abú Músy Zarkávího, Ctirad Mašín

neuměl tak dobře podřezávat jako Abú Músa, který uřezal Angličanovi celou hlavu. Myslím, že ten Angličan byl nejmíň členem Lidových milicí, nebo alespoň svazarmu, jinak by to Abú snad ani nedělal.

0 0
možnosti
RH

Kruton

16. 8. 2011 14:47
Drahá autorko

Zkuste mi definovat pojem "hrdina". Nejsem si jistý, jestli v boji je možné být hrdinou, aniž by umírali "tátové od dvou dětí". To je bohužel problém, hrdinové se objevují právě v době, kdy je na tom společnost špatně a někteří se chápou zbraně. Ti někteří riskují všechno (narozdíl od většiny společnosti), aby zabránili zlu. Když se podíváme zpět na všechny hrdiny naší historie - Přemysl Otakar II., Jan Lucemburský, husiti (?!), legionáři, partyzáni, atd. tak všichni měli za sebou hromady těl "tátů od dvou dětí" a pokud byste měla fotografickou dokumentaci, pak by to asi vypadalo ještě hůř. Přesto jim hrdinství nikdo neupírá. Veškerý problém hodnocení činů mašínovců spočívá v tom, že v teple v klidu a míru právního státu a pohodlí svobodné společnosti hodnotíme činy, které patří do úplně jiného světa, do světa střetu odvahy jedince proti vražedné mašinerii a pak říkáme "ale fuj vražda nevinného chudáka, který jen bránil vlast proti odpůrcům socialismu" (takto to má na náhrobku).

3 0
možnosti
MK

eltanin

16. 8. 2011 15:30
Re: Drahá autorko

Myslím, že hrdina hlavně jedná, bojuje atd. aby pomohl jiným, obětoval sebe pro něco většího apod. Nezdá se mi, že by se tohle dalo napasovat na Mašíny. ;-)

0 0
možnosti
SG

strycek-Joe GmbH

16. 8. 2011 14:20
Odporný čin

, málem jsem se pozvracel do klávesnice. Nemáte to v barvách ? Já jsem to vygůgloval jen černobíle, stejně jako Vy

0 0
možnosti
M

Mordred_

16. 8. 2011 14:31
Re: Odporný čin

Socialistický tábor míru a prosperity v té době neznal barevnou fotografii. To byla jen výsada imperialistů, kteří si na barevný film vydělali vykořisťováním pracujících.

1 0
možnosti
E

ELAPHURUS

16. 8. 2011 14:14
karma

mistrovské dílo...

0 0
možnosti
1

102030abc

16. 8. 2011 14:06
Odstup

Vážená autorko, překvapuje mne, jak malý odstup projevujete. Čekal sem, že právě díky svému mládí se budete na věc dívat trochu jinak. Problém totiž je, že každý přísulšník ozbrojené moci takového režimu je prostě vlastně ve válce, lhostejno zda vyhlášené a musí počítat i s možností,že bude protivníkem zabit. Občasnká válka, rebélie, osvobozenecký boj...všechny tyhle věci jsou obvykle dost krvavá a z blízka nechutná záležitost. Nicméně co měli dělat? Věděli, že proti nim je přesila. Motivace je chytit a zabít nebo týrat a pak zabít je značná. Oni si museli udržovat náskok a nemohli za sebou nechávat svědky z řad ozbrojené moci teroristického režimu. To co oni, bych v té chvíli asi nedokázal, proto by mě taky asi chytili. Oni měli tohle odhodlání a proto se jim to povedlo. Škoda, že se tato odbojová skupina neodhodlala k nějakému orpavdu spektakulárnímu útoku nebo sabotáži vůči režimu.Na to neměl i bohužel asi dost sil. Protože na konopnou košili zas konopí se hodí,chcešli ji látat...

1 0
možnosti
P

pesimistafurt

16. 8. 2011 14:13
Re: Odstup

z rozhovoru v dnešní MFD s C.Mašínem vyplývá, že jejich cílem nebylo získat lidi na svou stranu, ale vraždit - dokonce jak řekl kohokoliv; což potvrdil i Paumer v besedách ve šklách - napléct se jim do cesty dítě, tak by neváhali

1 0
možnosti
JK

hard

16. 8. 2011 13:56
Zase ti Mašínové

R^Díky za takový normální pohledR^

0 0
možnosti
  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2476x
Rebelka, která dostala x-krát přes prsty a stejně se neodnaučila říkat nahlas věci, které si spousta lidí jen myslí. Absolventka ČVUT FSI v Praze, drobná podnikatelka v oboru interiéry, vdaná, 2 děti

Seznam rubrik